Menu

O lansare cu poveste

O lansare cu poveste

Aurel Ivan intră în sală, reflectoarele îl țintuiesc în ușă, spectatorii aplaudă frenetic. Sala, în picioare, ca la teatru. Poetul dă ușor din cap, a salut dintr-o epocă demult apusă. Pare a fi eroul unui film în care nu bănuiește că urmează să joace. Un vis pe care îl trăiește și nu știe dacă trec secunde, ani, veacuri, dacă e în grădina aceea pe care o muncește cu sudoare sau într-un salon de lux, în care, aparent, nu are ce să caute. De ce aplaudă toată lumea, ce se întâmplă, de ce un om îi spune pe holul Cercului Militar Național – Maestre, bine ați venit?

Arlechin de iarbă este un proiect pe care îl punem la cale de vreo câțiva ani. Iar Aurel Ivan, poetul, eroul acestui film care se întâlnește cu propria-i carte chiar în momentul lansării, este mai degrabă un alter ego al multora dintre noi, ideea de libertate pe care nu ne-o permitem, într-un fel de contrast cu sclavia pe care ne-o asumăm, ridicând-o la rangul de virtute.

Arlechin de iarbă este proiectul pe care l-am tot amânat de drag ce-mi era fiind, cumva, salvarea mea. Când simțeam că lucrurile merg prost, că ne complacem în banal, în mediocritate, mă întorceam mereu la acest proiect drag și-mi spuneam că orice s-ar întâmpla, acest film se va naște, această carte va apărea. Și a fost să apară chiar în anul în care Aurel Ivan, poetul genial de la țară, a împlinit 70 de ani. Și, pe lângă un vis de acum împlinit, am întâlnit, pe parcursul demersului, oameni minunați, cărora le mulțumesc!

Dan Constantin Mireanu